Voyando - Blog - Jouw vakantiehuisje verduurzamen doe je zo

Jouw vakantiehuisje verduurzamen doe je zo

Geschreven door Merijn Middelweerd

Duurzaamheid is het onderwerp van deze tijd. Verduurzamen klinkt als weer een investering, maar is belangrijk op de lange termijn en kan je zelfs geld opleveren. Daarnaast draag je ook nog eens je steentje bij aan het klimaat! Ook vanuit het oogpunt van positionering is jouw huisje verduurzamen een pluspunt. Vergeet niet dat er een groeiende doelgroep aan gasten bestaat die bewust en duurzaam op vakantie willen. Een huisje dat de eigen stroom opwekt, goed geïsoleerd is en eten uit eigen tuin biedt kan zich makkelijk onderscheiden van de massa. Verduurzamen dus, hoe pas je dit toe aan jouw vakantiehuis?

Energie: opgewekt op eigen terrein
Bij duurzaamheid denken mensen vaak aan duurzame energie. Zonnepanelen bijvoorbeeld, tegenwoordig makkelijk te koop en te installeren en een goede investering dankzij de te verkrijgen subsidies. De opgewekte energie is daarnaast volledig groen. Een zonneboiler is ook een goede optie. Hierbij warm je water op door middel van zonne-energie. Het voorraadvat met water komt bij de combiketel en de zonnecollector op het dak van jouw huisje. Bij weinig zon neemt de cv-ketel de taak van het verwarmen over. Op deze manier kan je een hoop besparen op het gasverbuik!

Isolatie
Natuurlijk altijd belangrijk, een huisje dat goed is geïsoleerd. Klinkt logisch, want het is zonde om warmte te verliezen terwijl je dit had kunnen voorkomen. Energie die je niet verbruikt hoef je ten slotte ook niet op te wekken. Er zijn tegenwoordig meer mogelijkheden dan je denkt en ook hierin is de ene optie beter dan de andere. Bijna standaard: dubbel glas. Bij nieuwbouw natuurlijk aan gedacht, maar het wat oudere vakantiehuis zou kunnen profiteren van een vernieuwing van de beglazing. Zo bespaart HR++ glas al bijna twee keer zo veel als standaard dubbel glas. Daarnaast kan je dak en vloer isolatie overwegen. Kostenbesparend, koel in de zomer en lekker voor de voeten in de winter. Bonuspunten wanneer je voor een duurzaam isolatiemateriaal kiest, zoals kurk.

Afval
Als het doel van jouw huisje naast het perfecte vakantieverblijf een zo klein mogelijke impact op de omgeving hebben is, dan kan je niet om afval scheiden heen. Glas, papier en restafval apart weggooien is hierbij alleen maar logisch en zijn veel mensen thuis ook al gewend. Maar ook een gft-bak is handig, eventueel ter aanvulling van je eigen composthoop in de tuin. Je kan hier nog wat verder in gaan en een container voor pmd neerzetten (verpakkingen zoals plastic, blik en drankkartons). 

Support de lokale economie
Wil jij de omgeving stimuleren, zorg er dan voor dat de lokale ondernemers wat extra inkomsten kunnen verdienen. Leg bijvoorbeeld een informatiemap in het huisje waar lokale producten in staan en verwijs gasten naar de boer om de hoek voor de groente in plaats van de grote supermarkt. Ook kan je alvast wat lekkers en unieks uit de omgeving op tafel zetten als welkomstcadeautje voor de gasten. 

Eten uit eigen tuin
Ook leuk en onderscheidend voor jouw vakantiehuis: groente (en wellicht fruit) uit eigen tuin. Bepaalde kruiden, groentes of een appelboom en bramenstruik vragen weinig onderhoud en kunnen al snel een lekkere oogst opleveren. Verkoop de verse groentes aan je gasten, of leg bij aankomst wat klaar om van te genieten. Je moestuintje geef je natuurlijk water uit de regenton waarmee je het regenwater opvangt.

Biologisch afbreekbare schoonmaakproducten
Een schoon huis bij aankomst is altijd belangrijk. Veel schoonmaakproducten zijn echter slecht voor de natuur, helemaal wanneer bijvoorbeeld het terras wordt schoongemaakt of het dweilwater in de tuinput wordt gekiept. Maak jouw huisje duurzaam door gebruik te maken van biologisch afbreekbare schoonmaakproducten.