Voyando - Blog - Hoe bepaal ik de huurprijs van mijn vakantiehuis?

Hoe bepaal ik de huurprijs van mijn vakantiehuis?

2 years, 7 months ago written by Merijn Middelweerd

Hoe hou je de optimale prijs aan voor de verhuur van jouw vakantie accommodaties? Nu denk je misschien, ik ben helemaal geen commerciële verhuurder want heb maar 1 huisje in de verhuur. Natuurlijk, ik snap dat niet iedereen verhuurt voor het geld en hier ook niet het maximale uit wil knijpen. Maar de juiste prijs bepalen is een dunne lijn en het loont om hier zo nu en dan wel even naar te kijken. Is je vraagprijs te hoog, dan loop je het risico dat gasten een andere, goedkopere vakantiewoning in de regio boeken. Zo simpel is het. Misschien zit je wel het hele hoogseizoen volgeboekt en kan prijs best wat hoger worden gezet. Een te lage prijs zorgt misschien voor een volle agenda, maar niet voor het optimale rendement dat uit jouw vakantiehuis valt te halen. De kunst is zoeken naar de juiste balans. Wij zullen je in dit blog een handje op weg helpen met een aantal vragen die je jezelf kunt stellen om hier te komen. 

Wat is de locatie?
De eerste vraag waar je antwoord op kunt geven is een makkelijke: de locatie. Vanzelfsprekend een enorme factor voor gasten, want hier begint vaak de zoektocht naar een vakantiehuisje mee. De een wil een strandvakantie, de ander is meer van de stedentrips. Ligt jouw huisje op loopafstand van het strand of midden in het centrum van een bruisende stad? Dan kan je meer vragen dan wanneer gasten alleen per fiets of auto naar het strand kunnen, of per metro naar het stadscentrum. Er kan tot wel 25% prijsverschil zitten in twee vergelijkbare vakantiehuizen met verschillende locaties. De vraag is dan niet of je in de stad of bij het strand zit, maar hoe ver je dus van een toeristentrekker verwijderd bent. Natuurlijk heeft een vakantiehuisje aan zee qua uitzicht wel een puntje voor op een huis in de stad!

Hoe groot is jouw vakantiehuis?
Hoe meer jouw vakantiehuis te bieden heeft, hoe hoger de verhuurprijs kan zijn. Klinkt logisch, maar niet vergeten. We hebben het hier over slaapkamers, badkamers, slaapplaatsen en algemene vierkante meters. Biedt jouw huis slaapvoorziening met eigen badkamer voor meerdere families, dan stijgt de totale huurprijs vanzelfsprekend. Per persoon is het waarschijnlijk nog steeds goedkoop voor de grotere groepen. Hou ongeveer 5-7% aan prijsstijging aan voor elke extra slaapkamer.

Welke voorzieningen biedt het huis?
Niet alleen de grootte van het huis, maar ook de voorzieningen bepalen de verhuurprijs. Mensen zijn bereid meer te betalen voor een vakantiewoning met sauna, jacuzzi, bubbelbad of uitgebreide keuken. Vergeet niet de voorzieningen buiten, zoals een mooi terras, grote barbecue inclusief kolen, prive zwembad en een groot aantal parkeerplaatsen. Investeren in goede of luxe voorzieningen voor jouw vakantiehuis kan je dus meer opleveren dan je denkt.

Wat is de kwaliteit van het huis?
Naast voorzieningen heeft ook de algemene staat van het huis zijn impact op de prijs. Heb je een modern of recentelijk gerenoveerd vakantiehuis dan kan je meer vragen dan een jaren ‘80 woning waar weinig tot niets aan is gedaan. Natuurlijk hoeft niet elk vakantiehuis modern te zijn, want er is ook zeker vraag naar klassieke huisjes of simpele blokhutten. Het belangrijkste hierbij is dat er aandacht is gegeven aan het onderhoud en alles er netjes uit ziet.

In welk seizoen wil je verhuren?
Als je je huis verhuurt met een eigen website via Voyando, dan kun je verschillende prijsplannen aanmaken voor de verschillende seizoenen. Dat is geen overbodige luxe, want de vraag voor vakantiehuisjes schommelt vanzelfsprekend gedurende het jaar. Wanneer het complete land (zomer)vakantie viert, ben je natuurlijk gek als je hetzelfde gaat vragen als een losstaand weekend in november. Denk dus goed na over de verschillende prijsstellingen afhankelijk van het seizoen waar jij in wilt verhuren. Een keer per jaar vul je het prijsplan aan in het dashboard van je eigen website en ons systeem doet de rest.

Zijn er evenementen in de buurt?
Als laatste een belangrijk punt om niet over het hoofd te zien! Als we het hebben over verschillende prijzen instellen per seizoen of zelfs per week, let er dan ook op wanneer er grote evenementen in de buurt worden georganiseerd. Je weet waarschijnlijk al een aantal populaire jaarlijkse evenementen of festivals in de omgeving van jouw vakantiewoning. Dit heeft natuurlijk een invloed op de vraag en dus ook de prijs van accommodaties. Check ook regelmatig of er dit jaar ook andere (eenmalige) events worden georganiseerd, zoals een belangrijke sportwedstrijd of een groot concert.

Genoeg inspiratie?
Met het beantwoorden van de bovenstaande vragen moet je genoeg inspiratie hebben om een goede prijs voor jouw vakantiewoning vast te kunnen stellen. Voor de rest geldt: wees niet bang om met verschillende prijzen, kortingen of acties te experimenteren en je vindt vanzelf de perfecte prijs voor jouw accommodatie!

Hulp nodig bij het bepalen van de huurprijs?
Wij helpen je graag met het optimaliseren van jouw huurprijs of tarievenplan! Rekening houdend met de bovengenoemde punten en de informatie in onze database geven we je een advies om meer uit je vakantiewoning te kunnen halen. Laat je gegevens achter en wij nemen binnen 2 werkdagen contact met je op voor een gratis prijsadvies!